Ga naar content
we zijn vandaag geopend vanaf 09:00 uur
Bel ons: 0341 423 723

Over Dries van den Berg & Zn

Dagvers gerookte paling, Jazeker het is nog verkrijgbaar in Harderwijk! Dagelijks kunt u in onze palingrokerij & vishandel terecht voor die ouderwets lekkere kwaliteit gerookte paling.

Onze historie

Palingrokerij Dries van den Berg, opgericht in 1978 is aanvankelijk begonnen als palingrokerij waar paling gerookt werd voor eigen markthandel. Dit gebeurde destijds in de binnenstad in een historisch pand aan de Kromme Oosterwijck (hoek Vischmarkt). De paling die hier 's nachts werd gerookt, werd op markten in heel Nederland aan de man gebracht.

Als enige nog overgebleven palingrokerij van de stad, zijn we trots deze lokale lekkernij dagelijks vers aan te bieden. Wij roken de paling nog boven een knisperend houtvuur.

Standwerken in klederdracht 

Na een aantal jaren werd deze locatie echter te klein en moest worden uitgeweken naar de huidige locatie. Destijds werd alle zelfgerookte paling op week- en jaarmarkten in het hele land op een bijzondere manier aan de man gebracht. Dries van den Berg stond op markten te standwerken in Klederdracht, en overtuigde de mensen met zijn verhaal over die fijne vers gerookte paling uit vissersstad Harderwijk . Deze optredens (ca.200 per jaar) leverde hem zelfs meerdere malen het predicaat: ,Nederlands kampioen Standwerken’ op.

Eigen viswinkel 

De klanten wilden vaker zulke lekkere paling kopen en dat zorgde ervoor dat er een winkeltje werd geopend aan de Burgemeester de Meesterstraat. Hier kwamen al gauw de vaste marktklanten uit heel Nederland naar toe om regelmatiger hun paling te kopen, ook de Harderwijkse lekkerbekken werden aangetrokken. De klanten konden toen al in de achtergelegen rokerij zien hoe deze paling gerookt werd. Al snel breidde dit zich uit tot: het ontvangen van busgezelschappen, uitnodigingen voor meer jaarmarkten en evenementen, het opstarten van een winkelketen in Duitsland en tal van promotionele activiteiten in binnen en buitenland.

Het bedrijf kende een snelle groei en profiteerde van de economische groei en behoeften aan lekkere producten. Tot op 17 september 1999 een fatale brand het complete bedrijf in de as legde. Twee weken later bleek de ramp nog groter te zijn. Door een onnauwkeurigheid van de verzekeringstussenpersoon bleek het bedrijf onverzekerd te zijn. Toch werd besloten compleet nieuw te bouwen in een vernieuwde vorm. Tijdens het maken van het plan daarvoor hield men de gedachte al in het achterhoofd, dat het met de palingstand minder zou worden. Daarom werd gekozen voor een viswinkel met een compleet assortiment, van: verse vis, gebakken vis, gerookte vis, traiteurproducten en kant en klaar maaltijden. Op 20 mei 2000 werd de geplande nieuwe palingrokerij & viswinkel geopend. Inmiddels is palingrokerij Dries van den Berg de laatste traditionele rokerij binnen de stadsgrenzen en trekt jaarlijks vele klanten en bezoekers uit heel Nederland maar ook uit Duitsland en België.

Nieuwe locatie

De grote ontwikkelingen in de stad Harderwijk; genoemd Plan Waterfront, zorgden er voor dat Palingrokerij & Vishandel Dries van den Berg moest gaan wijken voor woningbouw met bijhorende infrastructuur. Hierdoor was het bedrijf genoodzaakt uit te wijken naar een nieuwe locatie, de Stephensonstraat nummer 2. Binnen dit nieuwe pand, dat geopend werd op 14 november 2018, is geprobeerd de authentieke sfeer van de vishandel te behouden. Met een enorme uitbreiding door middel van een restaurantgedeelte en heus palingmuseum, is deze nieuwe locatie een ware aanwinst voor Harderwijk.

1
1

Lees alles over de Palingrokerij

Dagvers gerookte paling, Jazeker het is nog verkrijgbaar in Harderwijk! Dagelijks kunt u in onze palingrokerij & vishandel terecht voor die ouderwets lekkere kwaliteit gerookte paling.

De Palingrokerij

Lees meer over

Palingrokerij

Dagvers gerookte paling, Jazeker het is nog verkrijgbaar in Harderwijk! Dagelijks kunt u in onze palingrokerij & vishandel terecht voor die ouderwets lekkere kwaliteit gerookte paling. 

Stichting Dupan (Duurzaam Paling Nederland)

Stichting Dupan zorgt er voor dat de generaties na ons kunnen blijven genieten van het product paling. Dit doen we met een selecte groep palingrokers, handelaren, verwerkers en vissers. 

Op de markt

Dit is de tak van ons bedrijf waar het eigenlijk door is ontstaan, het verkopen (standwerken) op jaarmarkten en evenementen.